گاوداری و پرورش گاو با اهداف مختلف از دیرباز به عنوان یک اشتغال سنتی وجود داشته و بعد از انقلاب صنعتی، اکنون چند دهه است که به صورت کاملاً صنعتی و مکانیزه در آمده است و در قالب سوله دامداری پیگیری می شود. پیشرفت های اخیر در این حوزه به قدری باعث جذابیت صنعت گاوداری شده است و همه ساله بر شمار فعالان جدید این صنف افزوده می گردد.
نظر به هزینه های بالای واحدهای گاوداری و سرمایه اولیه زیاد، صاحبان این مشاغل به دنبال آن هستند که راندمان تولید را بالا برده و بیشترین نرخ بهره وری را از این دام های سنگین بگیرند. بر همین اساس، گاوداری در سوله فری استال ابداعی نوین و انتخابی هوشمندانه است که به عنوان موضوع این مقاله در نظر گرفته شده است. از رهگذر آزادی حرکتی و رفاه بیشتری که در این سازه های مدرن به دام داده می شود، امکان بالا بردن کیفیت خروجی واحد صنعتی نیز فراهم می شود و از این حیث، این روش امروزه مورد توجه بسیاری از فعالان این حوزه قرار گرفته است.
مشخصه های متمایز سوله فری استال چیست؟
گاوداری معمولاً به دو دسته پرورش گاوهای شیری و پرورش گاوهای گوشتی تقسیم می شود که هر کدام نیاز به فضای مشخص و تجهیزات مخصوص دارد و هزینه مختص به خود را دارد. اما نظر به ضرورت استفاده از فضای بیشتر برای پرورش گاوهای شیری و نیز با عنایت به لزوم استقرار سیستم شیر دوشی در قالب سوله استاندارد، هزینه ها در این قسمت بالاتر خواهد بود.
بر همین اساس بحث احداث سوله فری استال مطرح می شود که قادر به کاهش نسبی هزینه ها و ارتقاء سطح بهره وری خواهد بود. ویژگی متمایز سازه مذکور این است که با دادن آزادی حرکتی به گاوهای شیرده و فراهم نمودن دامنه حرکتی وسیع تر، زمینه راحتی دام را فراهم می آورد و همین موضوع، سبب افزایش میزان شیر تولیده شده در روز دارد که منافع تولید را به شدت افزایش خواهد داد.
مشاوره رایگان با بانک سوله ایران
09121017171 02122220266
آشنایی با طراحی سوله فری استال
استال (stall) به معنای آخور یا محل قرارگیری دام است و عبارت فری استال (free stall) اشاره به فضاسازی بهینه برای استقرار و تغذیه دام سنگین دارد. در واقع یکی از مهم ترین دلایل استفاده از سوله فری استال ، استفاده بهتر از فضای موجود و اشغال فضای کمتر به ازای نگهداری تعداد گاو بیشتر است. نصب میله ها و نرده کشی منظم باعث استقرار منظم دام نسبت به سایر انواع سوله دامداری می شود. نحوه قرار گرفتن علوفه و آب باید به نوعی طراحی شود که هدایت دام ها به سمت استال با سهولت بیشتر و نظم بهتری صورت پذیرد.
بسترسازی استال ها هم باید با دقت کافی انجام شود تا دام ترغیب به نشستن و استراحت شود. زیر سازی مناسب و نرم برای استال ها با کمک موادی چون ماسه نرم، کاه و کلش، خاک اره و … صورت می پذیرد که به قدر کافی نرم باشند. همین موارد کوچک هم در هزینه ساخت سوله اثرگذار هستند و عدم رعایت آنها می تواند هزینه های به عمل آمده را بی اثر کند.
نکته مهم دیگر در ساخت بستر دام سنگین، اختلاف ارتفاع ناچیز با زمین اصلی است؛ بدیهی است اگر ارتفاع استال اندکی زیاد گرفته شود یا در طراحی میله ها و محوطه سازی دقت کافی به عمل نیاید، گاو ممکن است هرگز از استال استفاده نکند. این ها مواردی است که در ساخت سوله فری استال نباید از آنها غافل شد.
مکانیزم بهینه ساخت سوله فری استال کدام است؟
روش های گوناگونی برای احداث سوله فری استال گاوداری وجود دارد که تا کنون به اجرا سوله صنعتی در آمده اند. سوله سبک خرپایی یکی از مواردی است که به این منظور مورد بهره برداری قرار می گیرد، اما از استحکام لازم برخوردار نیست. لذا پیشنهاد تخصصی ما برای ساخت سالن های فری استال، استفاده از سوله تیر ورقی است که در کنار استحکام بالای استراکچر فلزی، وزن نهایی مطلوبی نیز دارند.
به دلیل نیاز به تهویه هوای مناسب و مستمر، ساخت این سالن ها با عرض زیاد انجام می شود که امکان راه اندازی چند سالن مجزا را تأمین می نماید. درج فاصله حداقل 5 الی 10 متر میان هر دو سالن موازی، ضرورت دارد تا به جریان عبوری هوا کمک نماید. موضوع بعدی بهداشت و نظافت محیط گاوها است که بسیار مهم است و اداره بهداشت هم تأکید ویژه بر روی آن دارد. طراحی سوله باید به نحوی باشد که نظافت کف سوله و جمع آوری کودهای حیوانی به سهولت و با سرعت بالا انجام پذیر باشد.