ممکن است عبارت سوله در حد نو را در محاوره های فعالان عرصه صنعت شنیده باشید؛ اما درک درستی از تفسیر حقیقی این عبارت نزد شما شکل نگرفته باشد. مسیر اصلی خرید سوله به این شکل است که پس از دریافت انتظارات مشتری و اطلاعات کلیدی نظیر ابعاد و کاربرد سوله، به ترتیب اقدام برای تهیه نقشه ها و تأمین فولاد و ساخت استراکچر فلزی آغاز می شود. این فرآیند منجر به تولید سازه ای تحت عنوان سوله نو می شود که از صفر تا صد کار ممکن است چندین ماه و گاه حتی تا یک سال به طول بینجامد. علت این امر، شخصی سازی و سفارشی بودن نوع سازه ای است که کارفرمای پروژه انتخاب می نماید.
انتخاب سوله در حد نو معمولاً زمانی در دستور کار مدیران صنعتی یا صاحبان مشاغل قرار می گیرد که در دست کم یکی از دو بُعد زمان و هزینه، دچار ضعف و محدودیت جدی باشند. بدین معنا که بودجه خریدار برای تدارک سوله به شدت محدود است، یا نیاز مبرم به تحویل فوری سوله احساس می شود، و یا شاید هم هر دو! سوله در حد نو قادر است شایسته ترین پاسخ را برای این دو نیاز فراهم آورد که کم و کیف این موضوع را در این مقاله به بوته نقد خواهیم گذاشت. با ما همراه باشید.
سوله و کاربردهای آن
ویژگی های ساختاری و طراحی سوله در حد نو هیچ تفاوتی با سایر انواع سوله ندارد. مشتری کماکان با یک سازه اسکلت فلزی محکم و مقاوم روبرو است که در دهانه عمدتاً عریض و با سقف بلند و شیبدار ساخته می شود و به منظور بهره برداری در واحدهای تولیدی، صنعتی و گاه حتی خدماتی، به صورت پروژه ای احداث می گردد. با توجه به متراژ زمین در اختیار، کاربرد سوله و ابعاد مورد انتظار مشتری، ابعاد سازه را مشخص نموده و وارد مرحله اجرا می شوند. این محصول دارای قطعاتی است که در زمان خرید، مدت قابل توجهی از زمان تولید آنها گذشته و عمر مفید آنها تا حدی کاهش داشته است. تصور کنید برای یک سوله کارگاهی نو که با بهره گیری از متریال مرغوب تولید می شود و قرار نیست تحت بارگذاری سنگین و شرایط جوی پر مخاطره نصب شود، عمر مفیدی در حدود 30 سال تخمین زده شود. این بدان معناست که استهلاک سالانه 3% را باید برای قطعات این سوله در نظر گرفت.
بدیهی است اگر همین سوله در بازه زمانی دو الی سه سال پس از تولید بخواهد به فروش برسد، با برچسب سوله در حد نو به فروش خواهد رسید! بسیاری از کاربری های پر مخاطب نظیر سوله فری استال که اخیراً بسیار مورد توجه قرار گرفته است را می توان به راحتی با قطعات در حد نو نیز احداث نمود. یا سوله مدیریت بحران که عملاً یک کاربرد فرعی و خدماتی از سوله محسوب می گردد را بارها در قالب سوله در حد نو احداث نموده اند!
خلاصه کلام در خصوص این سازه ها اینکه نه استراکچر فلزی دچار عیب و نقصی شده اند (چه عیوب سطحی و چه عیوب فنی) و نه متریال بی کیفیت در ساخت سوله مورد استفاده قرار گرفته است؛ تنها علت قیمت مناسب سوله در حد نو، فاصله افتادن میان زمان تولید تا موعد نصب و مونتاژ می باشد. در بخش های بعدی همین مقاله، در خصوص ویژگی های این نوع خاص از سوله به طور کامل صحبت خواهیم کرد.
مقایسه فنی سوله
تنها اهل فن و افرادی که با دانش و ادبیات صنعت آشنایی دارند می دانند که عمر مفید سازه های فولادی تا چه میزان است و روند اعمال استهلاک بر روی قطعات اسکلت فلزی، چگونه تابعی از زمان خواهد بود. به لحاظ فنی و دانش ساخت، تفاوت ملموسی میان سوله در حد نو با سازه مشابه نو وجود ندارد؛ البته تمام این صحبت ها منوط به این مفروضه است که قطعات سوله بلافاصله پس از تولید و با رعایت شرایط لازم انبار شده باشند و هرگز در هیچ سازه ای، تحت بارگذاری قرار نگرفته باشند. یکی از اصول حرفه ای در صنعت سوله سازی این است که قطعات مستعمل و کارکرده به هیچ عنوان نباید مجدد در اسکلت سوله دیگری به کار گرفته شوند و این موضوع خلاف اخلاق کاری محسوب می شود. خصوصاً که با سوء استفاده از غفلت و بی اطلاعی مشتری همراه شود که در این صورت مصداق بارز کلاه برداری نیز به حساب می آید لذا خرید یک دستگاه سوله در حد نو از یک شرکت معتبر سوله سازی را با اطمینان کامل از کیفیت بالای قطعات می توان انجام داد.
گاهی وضعیت به گونه ای پیش می آید که مراحل نسبتاً زیادی از ساخت سوله آغاز شده اما بنا به دلایلی قرارداد فسخ می شود و مشتری از خرید منصرف می گردد. سازنده در این حالت سازه ایجاد شده را با برچسب سوله در حد نو در فهرست فروش قرار می دهد تا خسارت بوجود آمده را به حداقل برساند.
با عنایت به توضیحات فوق و با تأکید مجدد بر فاصله اندک میان سوله در حد نو با سوله نو، موارد زیر می تواند قیاس خوبی میان این دو نوع سازه تبیین نماید:
- عمر قطعات به عنوان نخستین شاخص مقایسه ای، در سوله در حد نو اندکی کاهش یافته است؛ اما کماکان خللی به نقش آفرینی این اجزا در استراکچر فلزی وارد نشده است. در واقع شرایط بهینه انبار نمودن اجزا سبب می شود که عمر مفید قطعات با آهنگ بسیار کندی رو به کاهش برود. به طور سر انگشتی می توان این طور در نظر گرفت که قطعات سوله ، سالانه بین 3 الی 5 درصد مستهلک می شوند و البته میزان استهلاک با گذر زمان، به صورت نمایی رشد خواهد داشت.
- به دلیل وجود گرد و خاک و رطوبت در محیط، امکان تغییر شکل یا زنگار گرفتن مختصر در سطح برخی المان ها وجود دارد. لذا با گذشت حدود یک سال از تولید و پیش از ارسال قطعات برای نصب سوله، بازبینی سطحی و تست های کنترل کیفیت از قطعات سوله الزامی است. بدیهی است هر چقدر هم که شرایط نگهداری بهینه باشد، فرسودگی و زنگ زدگی سطح قطعات سوله امری اجتناب ناپذیر است که البته با انجام عملیات ساده سطحی، کاملاً قابل جبران خواهد بود.
- هزینه تهیه سوله در حد نو می تواند موضوع جذابی برای خریداران به شمار آید؛ چرا که در شرایط یکسان ابعاد و کاربری، هزینه ها را می توان حداقل تا حدود 20 الی 30 درصد کاهش داد. بدیهی است آن دسته از صاحبان مشاغل که به دنبال خرید سوله سبک و ارزان هستند، می توانند از سوله نو صرف نظر نموده و به سمت سوله در حد نو متمایل شوند.
- شاخص کلیدی آخر که از اهمیت بالایی نیز برخوردار است، تحویل فوری سوله است که به عنوان یک ویژگی بسیار مطلوب در سوله در حد نو قابل اشاره است. در واقع از رهگذر حذف تمام تأخیرهای اضافی و غیر قابل اجتناب تولید سوله، این امکان فراهم می شود که بلافاصله پس از ثبت سفارش خرید سوله از سمت مشتری، اقدام برای بارگیری و اعزام برای نصب قطعات استراکچر فلزی در جریان افتد.
این محصول چه تفاوتی با سوله دست دوم دارد؟
قیاس سوله در حد نو با سوله نو را در بخش پیش خواندید. سؤال دیگری که ممکن است پیش بیاید، این است که سوله در حد نو چه تفاوتی با سوله دست دوم دارد. پاسخ این است که این دو مورد تقریباً هیچ تفاوتی با یکدیگر نداشته و عمدتاً به یک خروجی ثابت اشاره دارند و صرفاً اسامی مختلفی برای یک سازه واحد به شمار می آیند. پروسه تولید سوله در حالت عادی یک فرآیند طولانی و زمانبر است؛ لذا سیاست پیش تولید زودتر از موعد قطعات که منجر به تولید سوله پیش ساخته خواهد شد، عملاً یک تدبیر هوشمندانه است که مزایای بارز آن – یعنی کاهش هزینه تمام شده و کوتاه شدن زمان اتمام پروژه – نصیب هر دو طرف حاضر در قرارداد خواهد شد.
آیا این محصول یک سوله استاندارد است؟
در استاندارد بودن سوله در حد نو هیچ شکی نیست. قطعات کاملاً بر اساس دستورالعمل های جاری سوله سازی تولید می شوند و تست های جاری کنترل کیفیت در خصوص آنها صورت می پذیرد. بدین ترتیب سوله کاملاً مورد تأیید سازمان نظام مهندسی قرار می گیرد و تمام المان های یک سوله استاندارد را احراز خواهد نمود. بدیهی است استاندارد بودن سوله یک نوع کسب اطمینان از عملکرد مناسب استراکچر فلزی و ایمنی و تاب آوری آن در برابر نیروی های وارده و فشارهای اعمالی می باشد. این محصول که منطبق بر استانداردها ساخته می شود، ویژگی های متعددی را باید احراز نماید که در ادامه به ذکر برخی از آنها اکتفا می کنیم:
- عرض دهانه سوله معمولاً از 20 متر کمتر و از 60 متر بیشتر نباید باشد که سازه در پایدارترین حالت خود قرار گیرد.
- ارتفاع سوله معمولاً مضربی از عدد 6 در نظر گرفته می شود و عمدتاً بین حداقل 6 متر و حداکثر 12 متر نوسان دارد.
- شیب محاسبه شده در طراحی سقف سوله در ارتباط با سایر اجزاء تعیین می شود و غالباً بین 10 الی 30 درصد می باشد.
- استفاده از بتن مسلح با کیفیت در فونداسیون و بهره گیری از فولاد مرغوب در ساخت قطعات، الزامی است.
- دفترچه محاسبات سوله، همانند سایر انواع سوله می بایست پس از تأیید مراجع ناظر، به خریدار تحویل شود.
- و …
الزامات کلیدی در هنگام خرید
به هنگام مراجعه برای خرید این محصول ، پس از آنکه شرکت سوله سازی معتبر مورد نظر را پیدا نمودید، حتماً به موارد زیر توجه داشته باشید:
- وزن سوله در حد نو نباید تفاوت چندانی با سوله نو داشته باشد. لذا به منظور پیشگیری از هر گونه سوء استفاده احتمالی، سوله را صرفاً به صورت متر مربع خریداری نمایید تا بدین ترتیب، امکان بالا بردن غیر ضروری وزن سوله و سودجویی سازنده از بین برود. با رعایت همین نکته ساده، خریدار می تواند گاه تا 30 درصد از هزینه ها بکاهد.
- کیفیت یک مقوله نسبی است که در گذر زمان نیز به تدریج با یک افت طبیعی روبرو خواهد شد. اما به هیچ عنوان نمی توان آسیب دیدگی و پوسیدگی مشهود را با افت طبیعی کیفیت قطعات فولادی یکسان پنداشت. ضمن تأکید بر خرید سوله از سازنده سوله معتبر و با سابقه، حتماً بررسی ظاهری و تست غیر مخرب سطحی بصورت رندم از اجزا، خصوضاً ستونهای اصلی و رفترها به عمل آید.
- هنگام سفارش سوله در حد نو، ترجیحاً قطعات جانبی مانند اتصالات، پیچ و مهره ها، پروفیل ها و ورق های پوشش سقف را از متریال نو و تازه تهیه نمایید؛ زیرا این متریال به دلیل تحمل بار بیشتر، عمدتاً عمر کوتاه تری دارند و زودتر مستهلک می شوند.
بانک سوله ایران، بزرگترین و قوی ترین تیم نقشه برداری و طراحی سوله، مجرب ترین مهندسان ساخت و تولید و بالاترین ظرفیت برای عرضه سوله با کاربری های مختلف به صاحبان مشاغل را در کوتاه ترین زمان ممکن دارا می باشد. هم اکنون بالغ بر 120 هزار متر مربع قطعات سوله بصورت استند بای در انتظار اعزام به محل نصب سوله هستند و این، نشان از آمادگی بالای این شرکت در پاسخگویی به نیاز بخش صنعت و تولید کشور در حوزه فضاسازی تخصصی دارد.
مروری سریع بر مراحل خرید سوله
- اعلام متراژ زمین و کاربری سوله مورد نظر به شرکت سوله سازی
- تشریح ملزومات مورد نیاز برای سوله، از سوی کارفرما برای سوله ساز
- انتخاب طراحی بهینه و تدارک نقشه دقیق شاپ دراوینگ
- تهیه صورت اقلام مورد نیاز و تکمیل نواقص احتمالی
- بررسی کیفی فونداسیون اجرا شده یا اجرای فونداسیون از صفر
- تعیین زمان بندی شروع و پایان پروژه نصب سوله با هماهنگی کارفرما
- نصب سوله با برقراری اتصالات عمدتاً پیچ و مهره ای میان قطعات
- تکمیل پوشش سقف و دیوارها با ساندویچ پانل های مناسب
- بازبینی نهایی سازه و کنترل پایانی
- تحویل کلید سوله به خریدار و پایان پروژه