سوله تیرورقی یکی از انواع پر کاربرد سوله است که با انعطاف پذیری بسیار بالا در طراحی و ساخت ، طیف وسیعی از کاربری ها را به بهترین شکل ممکن پوشش خواهد داد. ساخت سریع اجزای تیرورقی در کارگاه سوله سازی به دقت و با سرعت بالا انجام می پذیرد و پس از آن به انبار فرستاده خواهند شد.
معمولاً پیش تولید سوله تیرورقی بر اساس یک برنامه ریزی تولید از پیش تعیین شده آغاز می شود تا شرکت سوله سازی بتواند با سرعت بالا و در زمان بسیار کوتاه، هر گونه سفارش دریافتی را تحویل مشتری دهد. البته این بدان معنا نیست که کنترل و نظارت بر کار ساخت اجزای این سازه صورت نمی پذیرد. تیم کنترل کیفیت بطور مستمر بر فرآیند ساخت و تولید نظارت ویژه دارند تا کیفیت به هیچ عنوان فدای سرعت نشود.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید
02122220266 09121017171
نقش تیرورق در سوله تیرورقی
تا قبل از ابداع سوله تیرورقی، تیرآهن یکی از قدیمی ترین المان های ساخت اسکلت فلزی به شمار می آمد که به روش ریخته گری و در کارخانجات عظیم ذوب آهن تولید می شد. تا سالیان سال از تیرآهن به عنوان مهم ترین المان ساخت اسکلت های فلزی استفاده می شد و نرخ استفاده از آن در یک مقطع زمانی، به شدت افزاش یافت. پس از آن و با تحلیل عیوب ساختاری و عملکردی در تیرآهن، رفته رفته کاربرد خود را در برخی سازه ها نظیر سوله از دست داد.
آنچه امروزه در ساخت سوله مورد استفاده قرار می گیرد، تیر ورق است که یک المان ترکیبی به حساب می آید. هر تیرورق از یک جان و دو بال تشکیل می شود که همگی از جنس ورق فولاد با ضخامت های مشخص هستند و این ضخامت ها، بر طبق محاسبات دقیق مهندسی تعیین می گردد.
جان تیر ورق، تیغه مرکزی است که بسته به طراحی و کاربری سوله و باری که باید در کل سازه پخش شود، با ضخامت های مختلف به کار گرفته می شود. جان در سوله تیرورقی معمولاً به صورت تخت ساخته می شود و این مرسوم ترین روش ساخت تیر ورق در کارگاه های سوله سازی به شمار می آید. سوله تیرورقی با جان تخت را باید پر کاربرد ترین سازه در میان انواع سوله اسکلت فلزی قلمداد نمود که قادر است پاسخ مناسبی برای طیف وسیعی از نیازها فراهم آورد.
اما گاهی پیش می آید که سازنده قصد دارد مقاومت سوله تیر ورقی را در برابر ناپایداری و از هم گسیختگی بالا ببرد. در چنین شرایطی از جان موجدار یا سینوسی در تیرورق استفاده می شود که امکان ساخت تیرهای بلندتر و در عین حال سبک تر را فراهم می آورد. تغییر جان تمام یا بخشی از تیرورق ها در نواحی مهم اسکلت سوله، در عمل موجب می شود که سازه بتواند بار تجمعی بیشتری را تحمل نموده و نیروهای وارد شده بر سازه را به نحو اثربخش تری در طول قاب ها منتقل نماید.
عمود بر سطح مقطع جان تیرورق و موازی با هم، دو بال به طرفین تیر وصل می شوند که اتصال آنها از طریق فرآیند جوشکاری صورت می پذیرد. این کار با استفاده از شابلون های مخصوص انجام می شود تا از حرکت قطعات به هنگام ساخت جلوگیری به عمل آید. در غیر این صورت ممکن است وضعیت جان و بال ها نسبت به هم تغییر کرده و در نتیجه تیر نهایی از استاندارد خارج می شود.
کار ساخت تیرورق برای تأمین قطعات سوله تیرورقی به این شکل است که ابتدا یک بال در کف قرار گرفته و محور وسط آن مشخص می شود. سپس جان عمود بر محور میانی بال نخست قرار گرفته و جوش داده می شود. جوشکاری در این فرآیند به روش زیر پودری صورت می پذیرد. پس از اندکی صبر، با چرخاندن تیر، همین عمل بر روی بال دوم صورت خواهد گرفت و پس از اندکی درنگ، تیرورق آماده با احتیاط، جا به جا خواهد شد. معمولاً اتصال اولیه به صورت نقطه جوش (خال جوش) در چند نقطه میان جان و بال ها برقرار می شود و پس از آنکه قطعات به اصطلاح گیردار شدند، جوشکاری سر تا سری انجام شده و اتصالات محکم می شوند.
اجزای تشکیل دهنده سوله تیرورقی
سوله تیرورقی از اجزای مختلفی تشکیل می شود که هر یک در طراحی و ساخت، نیاز به دقت بالا و تلرانس پایین دارند تا خروجی حاصل از ضریب اطمینان بالایی برخوردار باشد. در ادامه به معرفی اجمالی در مورد اجزای این سازه خواهیم پرداخت.البته ناگفته نماند که نکات فنی در خصوص اجزای سوله تیرورقی بسیار است و در این مقاله، صرفاً قرار است یک آشنایی اولیه و مقدماتی حاصل گردد.
1- ستون: ستون ها اصلی ترین جزء از اسکلت سوله هستند که بعد از اجرای فونداسیون، بر روی صفحه ستون ها سوار شده و با پیچ و مهره محکم می شوند. تراز کردن و شاقول بندی ستون ها باید با دقت بالایی انجام شود تا به اصطلاح، سوله گونیا باشد.در غیر این صورت نمی توان به سازه نهایی اعتماد کرد.
2- رفتر: المان های هشتی شکل سقف سوله را رفتر می گویند که هر کدام از دو قطعه تیرورق مجزا ساخته می شوند. این دو تکه به صورت مجزا به محل نصب حمل می شوند، سپس پای کار مونتاژ شده و توسط جرثقیل به بالا کشیده می شوند. بسته به طول سوله، تعداد مناسب و مقتضی از رفترها مورد استفاده قرار خواهد گرفت تا در نهایت، استراکچر سقف سوله را به عنوان مهم ترین قسمت از سازه تشکیل دهند.
3- استرات: اجزای افقی از جنس پروفیل قوطی هستند که در امتداد طول سوله نصب می شود تا قاب های متوالی به یکدیگر متصل شوند و به انتقال نیروهای وارده کمک شود.استرات در کل به عنوان یک تکیه گاه جانبی و کناری مورد استفاده قرار می گیرد که طول آن معمولاً بین 4 الی 8 متر متغیر می باشد. نصب اصولی استرات به این صورت است که با کمک اتصالات فلنجی، از یک سر به ستون اصلی و از سر دیگر به جان تیر میانی متصل می گردد.
4- لاپه یا پرلین: از جمله اتصالات فرعی سوله هستند که معمولاً از جنس پروفیل زِد ساخته می شوند تا استحکامات سقف سوله را تأمین نمایند. البته گاهی از پروفیل های نبشی یا ناودانی نیز برای ساخت این اجزا به جای پروفیل زِد استفاده می شود.
5- انواع مهاربندها: اسکلت سوله بسیار حساس و آسیب پذیر است و از این رو، باید به طرق مختلف و از چندین جهت مهار شود. قصد ورود به بحث تخصصی مهارها را در این جا نداریم و بررسی دقیق و علمی این موضوع را به یک مقاله تخصصی مجزا موکول می کنیم. بادبند، سینهبند، میل مهار یا سگراد، و وال پُست، از جمله مهم ترین مهار ها در سوله سازی هستند که استفاده مناسب و به جا از تمام آنها، صلابت اسکلت فلزی را تضمین خواهد کرد. بدیهی است عدم بهره گیری از این اجزا در زمان و مکان مناسب، استراکچر سوله را متزلزل و غیر قابل اعتماد خواهد ساخت.
مزایای استفاده از سوله تیرورقی
انتخاب سوله تیرورقی به عنوان سازه مورد نظر شما، می تواند مزیت های چندگانه ای را برای شما به همراه داشته باشد. پاره ای از این مزایا را در ادامه با هم مرور خواهیم کرد:
- استحکام بسیار بالا و تضمین عمر سوله تا چندین دهه
- تکنولوژی روزآمد و مدرن در ساخت سوله
- امکان اجرای پروژه احداث سوله با دهانه وسیع
- صرفه جویی ریالی نسبت به سایر موارد نظیر سوله خرپایی
- نصب سریع و پیاده سازی آسان پروژه به دلیل اتصالات پیچ و مهره ای
- و …
سوله تیرورقی و عوامل مؤثر بر قیمت
آنچه بر قیمت یک سوله تیر ورقی اثر می گذارد، در وهله اول ابعادی است که مشتری برای سوله انتظار دارد. عرض دهانه، ارتفاع تاج، طول سوله و شیب سقف، مهم ترین المان هایی هستند که بر قیمت تمام شده سوله تیرورقی اثر می گذارند. ذکر این نکته لازم است که طراحی بهینه به کار رفته در این سازه اتلاف مواد اولیه و دور ریز فولاد را به حداقل ممکن رسانده که صرفه جویی ریالی بالایی را برای کارفرما به همراه خواهد داشت.
یکی از راهکارهای بهینه سازی هم در حوزه میزان فولاد مصرفی و هم هزینه ساخت سوله، استفاده از سوله دست دوم است که با قطعات پیش ساخته تیرورقی احداث می شود. ساخت خارج از نوبت قطعات سوله و انبار کردن آنها با رعایت اصول استاندارد، نوع هوشمندانه ای از مدیریت تولید و عملیات است که امکان سرویس دهی به مشتریان را در کوتاه ترین زمان ممکن میسر می سازد. بسته به حجم پروژه و کاربری سوله، نهایتاً در دو الی سه ماه می توان پی تا کلید پروژه را بطور کامل به کارفرما تحویل داد.
برای مشاوره رایگان با ماتماس بگیرید
02122220266 09121017171
این سازه چه استحکامی دارد
شاید اثرات مخربی که نیروهای طبیعی می توانند به مرور زمان بر سوله اعمال کنند، قابل تصور نباشد. اما واقعیت این است که چنانچه دقت کافی در ساخت سوله تیرورقی لحاظ نشود، نیروی باد، بار برف و باران، و یا اثر تخریبی زمین لرزه ها برای مناطق زلزله خیز، می تواند آسیب جدی به سازه وارد نماید که ضررهای جبران ناپذیر و هنگفتی برای صاحب سوله به بار خواهند آورد.
سوله تیرورقی با بهره گیری از فولاد مرغوب و با کیفیت و با بهینه سازی نقشه های شاپ دراوینگ و نصب مهاربندی های مناسب در نقاط استراتژیک سازه، بالاترین سطح استحکام را به عنوان یک سازه اسکلت فلزی تأمین می نماید. برخی به غلط عنوان می کنند که این نوع از سوله به دلیل استفاده بی رویه از ورق فولاد، وزن تمام شده بسیار بالایی خواهد داشت که البته تصوری اشتباه است. تیرورق از اساس طوری طراحی می شود که وزن نهایی سازه را در سطح مطلوبی حفظ می کند و از بالا رفتن بی رویه آن جلوگیری به عمل می آورد.