بیشترین توجه در زمینه ساخت سوله عمدتاً به مراحل ساخت و نهایتاً اجرا معطوف می شود و این دو مرحله، بیشتر دیده می شوند، اما واقعیت آن است که در پس هر سوله استاندارد که ساخته می شود، یک تیم قوی طراحی سوله متشکل از مهندسین طراح سوله با تجربه حضور دارند که کلیه موارد فنی و الزامات آئین نامه ای را با دقت کنترل می کنند.
در دهه های پیش، این کار عمدتاً به صورت دستی و با کمک کاغذ و قلم صورت می گرفت. با گذشت زمان و با پیشرفت های صنعتی که در حوزه های CAD / CAM (طراحی و ساخت با کمک کامپیوتر) پدید آمد، امروزه شاهد آن هستیم که طراحی صفر تا صد یک سوله از سوی شرکت های معتبر سوله سازی در محیط های نرم افزاری کاملاً توسعه یافته و پیشرفته صورت می پذیرد که دقت بسیار بالایی دارند و کلیه خطاهای متداول در طراحی دستی را بطور کامل حذف نموده اند. این نوشتار در جهت ارتقاء دانش شما در حوزه طراحی سوله نوشته شده است و از زوایای مختلف با این موضوع می پردازد؛ با ما همراه باشید.
برای طراحی سوله با سوله ایران تماس بگیرید
02122220266 09121017171
طراحی سوله به عنوان یک سازه صنعتی
مستقل از آنکه سازه چیست و قرار است در چه سبکی از کاربری مورد استفاده قرار گیرد، طراحی سازه ها معمولاً مقدم بر ساخت باید مورد توجه قرار گیرد و این موضوع، اهمیت طراحی سوله را مضاعف می کند. اینکه سوله دست دوم یا نو باشد، تفاوت چندانی در اهمیت مرحله طراحی ایجاد نمی شود. مادامی که ایرادات نقشه و تداخلات طرح به طور کامل بررسی و مرتفع نشده باشد، نقشه ها برای ساخت قطعات فرستاده نخواهند شد. علت این موضوع هم روشن است؛ کوچکترین ایراد و اختلافی اگر در طراحی سوله وجود داشته باشد و رفع نشده باقی بماند، می تواند مراحل بعدی پروژه ساخت سوله که تولید قطعات و نصب سوله هستند را با اشکال جدی مواجه سازد که نتیجه ای جز بروز وقفه در کار و تحمیل هزینه های اضافی در پی نخواهد داشت.
اصول کلی حاکم بر طراحی سازه های ساختمانی بطور کل یکسان و ثابت است و سازندگان در این موارد، می بایست از آئین نامه های رسمی سازمان نظام مهندسی پیروی کنند که اصول از پیش تعیین شده و مصوب هستند. طبیعی است عدم رعایت این اصول در امر ساخت و ساز، منجر به ایجاد یک سازه غیر استاندارد خواهد شد که هرگز مجوزهای لازم برای آغاز به کار را دریافت نخواهد نمود. به عنوان مثال فونداسیون از یک تعریف مشخص و استانداردهای ثابت تبعیت می کند که کلیات آن برای ساختمان و سوله یکسان است و فقط در پاره ای از جزئیات، از هم متمایز خواهند شد. اما با توجه به ماهیت خاص سوله صنعتی به عنوان یک سازه بزرگ مقیاس، نکات تکمیلی متعددی مختص این استراکچر مهم وجود دارد که در طراحی سوله به صورت حرفه ای، بایستی مورد توجه قرار گیرد.
تأثیر انواع بار بر طراحی سوله
- بار مرده
بار مُرده یا dead load به آن دسته از بارها اشاره دارد که به دلیل وزن اجزای سوله ایجاد می شوند و در طراح سوله باید مورد توجه قرار گیرند. اگر یک برش عرضی در مقطع دیوارهای سوله یا در اسکلت فلزی آن اعمال شود، می توان اجزای تشکیل دهنده را شمارش کرده و به کل سازه تعمیم داد. پس بدین ترتیب، مشخص می شود که برای تعیین بار مُرده باید وزن تک تک مصالح بکار رفته در سوله اعم از فولاد و بتن را مورد توجه قرار داد که بر خلاف تصور عموم، به هیچ عنوان کار ساده ای نیست و با مشکلات عدیده ای همراه خواهد بود. در نهایت هم بار مرده را با خطای 15 الی 20 درصد می توان تخمین زد و دستیابی به دقت های بالاتر، معمولاً میسر نمی باشد.
- بار برف و باران
تغییرات جوی در فصول مختلف، منجر به اعمال بار بر سوله می شود و به اختصار به آن بار برف و باران گفته می شود. نیروهایی که به این طریق بر سازه تحمیل می شوند، تابعی از زمان و جغرافیا هستند و لذا نمی توان نسخه ثابتی برای آنها پیچید. اما معمولاً تا حدی بالاتر در نظر گرفته می شوند که سازه در حوزه ایمن حفظ شود.
- بار باد
یکی دیگر از نیروهایی که وابسته به شرایط جغرافیای است و بصورت جانبی بر بدنه سوله اثر می گذرد، بار باد است. خصوصاً در مناطقی که سرعت وزش باد دست کم در نیمی از سال بالا باشد، تمهیدات ویژه ای برای این موضوع باید در طراحی سوله لحاظ گردد. یکی از نکات مهم در مدلسازی جریان باد این است که معمولاً (به استثنای 20 درصد از موارد) با افزایش ارتفاع، سرعت وزش باد کاهش می یابد. شهرهایی نظیر خاش، یزد، زابل، منجیل و .. از زمره باد خیز ترین شهرهای کشور هستند و طبیعتاً به هنگام طراحی سوله در این مناطق، باید توجه ویژه ای به بار باد نمود.
- بار زلزله
یکی دیگر از نیروهایی که وابسته به شرایط جغرافیای است و بصورت جانبی بر بدنه سوله اثر می گذرد، بار باد است. خصوصاً در مناطقی که سرعت وزش باد دست کم در نیمی از سال بالا باشد، تمهیدات ویژه ای برای این موضوع باید در طراحی سوله لحاظ گردد. یکی از نکات مهم در مدلسازی جریان باد این است که معمولاً (به استثنای 20 درصد از موارد) با افزایش ارتفاع، سرعت وزش باد کاهش می یابد. شهرهایی نظیر خاش، یزد، زابل، منجیل و .. از زمره باد خیز ترین شهرهای کشور هستند و طبیعتاً به هنگام طراحی سوله در این مناطق، باید توجه ویژه ای به بار باد نمود. البته معمولاً ارتفاع سوله ها از حد معمول 8 الی 10 متر فراتر نمی رود، مگر آنکه نسبت به ساخت سوله طبقاتی اقدام شود که در آن صورت، باید به همان نسبت که بر ارتفاع افزوده می شود، بار باد بیشتری برای سازه اعمال نمود.
- بار جرثقیل
چنانچه واحد صنعتی نیازمند به نصب جرثقیل سقفی بر روی سوله باشد، باری مضاعف بر استراکچر سوله وارد می شود که باید در محاسبات مد نظر قرار گیرد. بدیهی است که وجود یا عدم وجود جرثقیل سقفی، تأثیر به سزایی بر طراحی سوله خصوصاً در قسمت سقف سازه خواهد گذاشت.
با ما در تماس باشید
02122220266 09121017171
مروری بر نرم افزار های مربوطه
- نرم افزار سپ (SAP)
قریب به سه دهه از معرفی نرم افزار SAP2000 می گذرد و دانش آموختگان رشته مهندسی عمران، عمدتاً با آن آشنا هستند. این نرم افزار محصول شرکت CSI است که تقریباً تمام نیازهای طراحی سوله را به نحو احسن پوشش می دهد و بطور عملیاتی در پروسه ساخت سوله مورد استفاده قرار می گیرد. تحلیل استاتیکی، تحلیل دینامیکی، تجزیه و تحلیل المان های سازه ای نظیر تیر ها و ستون ها، تحلیل های خطی و غیر خطی و ده ها مورد کلیدی و سازنده دیگر، از جمله قابلیت های این نرم افزار به شمار می آیند.
- تکلا استراکچر (Tekla Structures)
یکی دیگر از نرم افزارهای معتبر و پر کاربرد در حوزه مدلسازی سازه های صنعتی از جمله طراحی سوله، نرم افزار تکلا استراکچر با نام قدیمی Xsteel است که برای تهیه نقشه های شاپ دراوینگ انواع سازه های اسکلت بتنی و سوله های اسکلت فلزی مورد استفاده قرار می گیرد. با کمک این نرم افزار کاربردی می توان مواردی همچون ترسیم و طراحی کلیه اجزا اعم از تیر، ستون، بیس پلیت، بادبندها و … را به انجام رساند. قابلیت تعریف مقاطع پروفیل متداول و پر مصرف در ایران ، استخراج خروجی نقشه دو بعدی از طراحی، و پوشش دهی به فایل خروجی سایر نرم افزارها، از دیگر نکات مثبت و متمایز کننده تکلا استراکچر می باشند.
- ای تبس (ETABS)
گروهی از متخصصان ساخت سازه و ساختمان هستند که از این برنامه هم به منظور طراحی و هم به قصد تحلیل سازه استفاده می کنند. پردازشگرهای قدرتمندی در این برنامه به کار گرفته شده اند که تمام اجزای ساختمان را به طور کامل تشخیص می دهند و امکان تفکیک مقاطع از یکدیگر را دارند. در طراحی سوله، المان هایی چون قاب های فولادی یا بتنی، تیر های مرکب، ستون های اصلی و مواردی از این دست را می توان به سهولت با این نرم افزار طراحی و تحلیل نمود.
- دفترچه محاسبات سوله
سوله به عنوان یک سازه صنعتی ، دارای محاسبات عددی پیچیده و دقیقی است که شباهت زیادی به ساختمان دارد. این محاسبات عددی مرتبط با طراحی سوله همراه با نقشه های مختلف سوله، در قالب یک گزارش تفصیلی توسط شرکت سازنده تهیه می شود که دفترچه محاسبات سوله نامیده می شود. دفترچه محاسبات در واقع گزارشی کوتاه اما جامع از ابعاد، اندازه ها و اجزای سوله است که حکم شناسنامه سازه را دارد و می بایست به تأیید سازمان نظام مهندسی برسد. مواردی نظیر ابعاد سوله (دهانه، ارتفاع، طول، شیب سقفی) و المان هایی نظیر طراحی پی، اتصالات، طراحی اجزای قاب، تیر های عرضی، لاپه ها و سیستم های مهاربندی، از جمله مهمترین مواردی هستند که در دفترچه محاسبات سوله به آنها اشاره می شود.
طراحی به روایت بانک سوله ایران
در جایگاه یک شرکت معتبر سوله سازی با سابقه چند دهه فعالیت درخشان در سراسر کشور، بانک سوله ایران اهمیت بسیار بالایی برای مرحله طراحی سوله قائل است و وقت بسیاری برای آن صرف می شود. تیمی کارکشته و کاربلد متشکل از مهندسان عمران و طراح نقشه های مهندسی و صنعتی در این شرکت مشغول به فعالیت هستند که نقشه ها را طراحی می کنند و در چند نوبت، به ارزیابی طرح های ایجاد شده و رفع عیوب ساختاری و عملیاتی آنها خواهند پرداخت. سپس گروهی دیگر بر روی نقشه ها کار کرده تا با حفظ زوائد احتمالی که در طرح ها هست، میزان مصرف فولاد را به کمینه مقدار ممکن برسانند.
در واقع این گروه با نگاه اقتصادی به پروژه ها می نگرند و تلاش می کنند تا با بهبود اوضاع نقشه های طراحی و ساخت اجزا، بخش قابل توجهی از هزینه های کارفرما را تقلیل دهند. در هر حال مرحله طراحی سوله جزئی لاینفک از پروسه ساخت سوله نو به شمار می رود و هزینه مشخصی را به متقاضیان خرید سوله تحمیل خواهد نمود. لذا چنانچه دنبال صرفه جویی ریالی سطح بالاتری در خرید سوله هستید، بهره برداری از سوله دست دوم شرکت بانک سوله ایران را به شما توصیه می کنیم که هزینه طراحی سوله در آنها صفر است، به متراژ فراوان و با هزینه بسیار مناسب و اقتصادی، آماده عرضه و ارسال به سراسر کشور می باشند.