سازه های فولادی در ساخت و سازهای شهری امروز، بیشترین نرخ مصرف را دارا می باشد و این آمار، روز به روز افزایش می یابد. در واقع فولاد را باید پر کاربردترین آلیاژ ساخته دست بشر دانست که بر پایه ترکیب مناسب آهن و کربن به عنوان دو عنصر اصلی و کلیدی، تشکیل می شود و گستره بسیار متنوعی نیز دارد. عمده سازه های فولادی با کمک نوع خاصی از فولاد ساخته می شوند که به فولاد کم کربن یا نرم (mild steel) معروف است.
این آلیاژ، متداول ترین نوع از فولاد است که به دلیل دامنه قیمت مناسب و خواص قابل قبولی که در مجموع از خود بروز می دهد، در طیف بسیار وسیعی از کاربردها می تواند مورد استفاده قرار گیرد. به عنوان مثال مدیران شاغل در صنعت که به دنبال خرید سوله هستند، می توانند به سازه های فولادی نگاه ویژه ای داشته باشند.
برای خرید و مشاوره رایگان با شماره های زیر تماس بگیرید
02122220266 – 09121017171
علت استفاده گسترده از فولاد کم کربن در ساخت سازه های فولادی کاملاً روشن است ؛ درست است که همزمان با بالا رفتن میزان کربن بکار رفته در فولاد شاهد افزایش سختی و استحکام آلیاژ خواهیم بود، اما همزمان شکل پذیری و چکش خواری فولاد نیز کم خواهد شد که این موضوع، برای ساخت و ساز چندان مناسب نیست. بر همین اساس ضرورت دارد که میزان کربن در سطح مشخصی کنترل گردد.
قدرت بالای سازه های فولادی در تحمل بار
فولاد آلیاژی بسیار مقاوم است که تا درباره خواص آن مطالعه کرده باشید، شاید تصور استحکام و قدرت واقعی آن برای شما مشکل باشد. اما ذکر یک مثال می تواند موضوع را روشن تر نماید؛ فرض کنید یک میله فولادی با طول محدود و با سطح مقطع گرد و به ضخامت 5/2 سانتیمتر را به طور ایمن در طراحی سقف سوله اضافه کرده اید. این میله قدرت تحمل 20 تن وزن را به صورت آویخته دارا می باشد که امتیاز بسیار بالایی محسوب می شود و ضریب اطمینان بالای سازه های فولادی را نشان می دهد. حال تفاوتی نمی کند که ساختمان سازی مد نظر باشد یا پروژه ساخت سوله ؛ در هر صورت استراکچر فلزی حرف زیادی برای گفتن دارد.
ویژگی های متمایز سازه های فولادی
مطالعه این بخش برای آن دسته از افراد که هنوز در استفاده از سازه های فولادی تردید دارند، می تواند بسیار راهگشا باشد. انعطاف پذیری بسیار بالای فولاد در ساخت و ساز را تقریباً با هیچ عنصر یا آلیاژ دیگری نمی توان تأمین نمود. فولاد می تواند بدون هیچ گونه ترک خوردگی یا شکست، تا حد زیادی خم شده و کماکان خواص مقاومتی خود را حفظ نماید. اثر شگفت انگیز این خاصیت را می توان در عملکرد درخشان یک سازه فولادی اعم از ساختمان یا سوله صنعتی که تحت بارگذاری باد یا زلزله قرار گرفته است، به وضوح مشاهده نمود؛ سازه در برابر چنین نیروهای طبیعی، خیلی راحت به طرفین خم شده و بدین ترتیب از تخریب سازه جلوگیری به عمل می آید.
اگر بخواهیم قدری علمی تر صحبت کنیم، در صورت وارد آمدن نیروی ناگهانی به سازه های فولادی، این نیرو در امتداد تمام قاب های اسکلت فلزی ساختمان بطور متوازن توزیع خواهد شد و بدین ترتیب، از تجمع بارهای نقطه ای جلوگیری به عمل می آید. به عبارت دیگر فولاد به آرامی و در طول مدت زمان بیشتری تغییر شکل می دهد؛ این ویژگی در زلزله و انفجار، بسیار اهمیت پیدا می کند و فرصت تخلیه بنا را در شرایط اضطراری برای افراد فراهم می آورد. اگر فیلم تخریب سازه های فولادی را دیده باشید (به عنوان مثال حادثه ریزش ساختمان پلاسکو در 30 دی 1395)، مقاومت بالای فولاد و تسلیم تدریجی آن کاملاً ملموس است.
هشدار بزرگ در مورد این سازه
تمام مواردی که در تعریف از فولاد ذکر شد، کاملاً صحیح بوده و تأیید مراجع معتبر و بین المللی علمی را در پی دارد. در استحکام بالای سازه های فولادی و تنش تسلیم فوق العاده آن تقریباً هیچ شکی نیست. اما در کنار این مزایای برجسته، یک نکته منفی هم وجود دارد که نباید مغفول بماند. فولاد در دمای بالا که قرار می گیرد، خیلی سریع مقاومت خود را از دست می دهد و این موضوع در فولاد کم کربن یا نرم شدت بیشتری می یابد. به عنوان مثال در دمای 500 درجه سانتیگراد، وضعیت استحکام استراکچر فلزی به مرز بحرانی می رسد و فولاد تقریباً 50% از مقاومت خود را از دست می دهد.
این دقیقاً همان اتفاقی است که به هنگام فروپاشی برج های تجارت جهانی نیویورک در 11 سپتامبر 2001 رخ داد. البته این موضوع به هیچ عنوان خواص بی نظیر فولاد را تحت الشعاع قرار نمی دهد و پاشنه آشیل سازه های فولادی محسوب نمی شود. تنها می بایست سطح المان های فولادی را با عایق های پاششی یا صفحات اتصالی، نسبت به دما عایق بندی نمود. همچنین استقرار سیستم های هشدار و اطفاء حریق فوق هوشمند در برج ها و ساختمان های بزرگ و نیز در سالن های تولید بزرگ مقیاس نظیر سوله خدماتی و صنایع سنگین، برابر با قانون الزامی است. در هر صورت با اعمال استراتژی های پیش گیرانه می توان این ضعف فولاد را به خوبی پوشش داد.
شماره تلفن های بانک سوله ایران
09121017171 – 02122220266
سازه های فولادی در کجا کاربرد دارند؟
کاربردهای متعددی که می توان برای استراکچر فلزی عنوان کرد، محدود به صنعت یا بخش خاصی نمی شود و تقریباً در هر کجا می توان رد پایی از این بنا ها را پیدا کرد. اما مهم ترین کاربردها برای سازه های فولادی، موارد پنج گانه زیر هستند:
1) آسمان خراش ها، برج ها و ساختمان های مرتفع: به دلیل ارتفاع زیاد و تعدد طبقات، نیاز به وزن تمام شده پایین و سرعت ساخت بالا وجود دارد که با بهره گیری از سازه های فولادی، امکان پذیر خواهد بود. این سازه ها می توانند کاربری تجاری، اداری و مسکونی را تأمین نمایند.
2) سازه و سوله صنعتی: به منظور تأمین نیاز مشاغل صنعتی و کسب و کارهای تولیدی، عمدتاً از سوله صنعتی استفاده می شود که کار ساخت آن نیازمند تخصص بالا و تجربه فراوان است. سوله تیر ورقی یکی از بهترین انواع این سازه است که مقاومت بسیار بالایی را با وزن نهایی کنترل شده، فراهم می آورد.
3) سوله خدماتی و صنایع سنگین: این کاربری بیشتر به منظور ارائه خدمات فرعی در حاشیه فعالیت اصلی تعریف می شوند و نقش آفرینی مستقیم ندارند. سوله پارکینگ یکی از این قبیل کاربری ها محسوب می شود که شاید مستقیم در جریان فرآیند تولیدات یک مجتمع صنعتی یا یک واحد تولیدی نقش آفرین نباشد، اما خدمتی که ارائه می دهد بسیار ارزشمند است. سوله انبار کالا نیز مثال دیگری در جهت تبیین بهتر این مجموعه از سازه های فولادی قلمداد می گردد که بی تردید نیاز هر کارخانه یا کارگاه بزرگ تولیدی محسوب می گردد.
4) ساختمان های مسکونی: آپارتمان ها و خانه های معمولی که در سطح شهر می بینید، چنانچه با اسکلت بتنی ساخته نشده باشند، در گروه سازه های فولادی دسته بندی خواهند شد.
5) سازه های موقت: گاهی اوقات پیش می آید که در یک بازه زمانی کوتاه مدت، نیاز به استقرار یک استراکچر فلزی پیدا می شود که اهداف خاصی را محقق سازد. نمایشگاه فصلی، پارکینگ موقت، سایه بان یا هر کارکرد دیگری می تواند هدف از ساخت این سازه ها باشد. نتیجه یک سوله سبک و ارزان خواهد بود که بسیار سریع نصب شده و وزن نهایی زیادی نیز ندارند. همچنین دمونتاژ آن و تفکیک به قطعات ریز با سهولت بالایی انجام خواهد گرفت. سوله خرپایی و سوله UBM از توسعه یافته ترین انواع این دسته هستند.
مهم ترین مزایای استفاده از سازه در یک نگاه
- کار احداث آنها می تواند بسیار سریع تر از تصور انجام شود. زیرا بخش اعظم کار تولید سازه های فولادی را می توان در کارخانه و در قالب قطعات پیش ساخته به انجام رساند. این همان سیاستی است که در عرضه سوله دست دوم توسط شرکت بانک سوله ایران به اجرا در می آید. محدودیت زمانی معمولاً مشکل همیشگی مدیران است و هر چقدر زمان بندی انجام پی تا کلید سوله کوتاه تر باشد، میزان رضایت مشتری نیز از کل پروژه بالاتر خواهد رفت.
- انعطاف پذیری بالا می تواند مقاومت سازه های فولادی را در برابر نیروهای وارده به سازه (مانند باد و زلزله و انفجار) به شدت بالا ببرد.
- المان ها و مقاطع پیش ساخته بسیار متنوعی در اختیار تیم سازنده سوله قرار دارد. میلگرد، پروفیل قوطی، ورق عرشه فولادی، ورق زد (Z) نبشی و ناودانی و … تنها تعداد اندکی از محصولات فولادی مورد استفاده در ساخت و ساز به شمار می روند.
- امکان شکل پذیری بالا و قابلیت پوشش دهی سطحی با طیف وسیعی از مواد، قابلیت مهمی است که تنها در اجزای سازه های فولادی می توان نظیر آن را مشاهده نمود.
- نصب سوله به عنوان یکی از پر کاربردترین سازه های فولادی، با سهولت بالایی انجام می پذیرد. علت این امر استفاده از اتصالات پیچ و مهره ای است که در کنار عملیات جوش و پرچ، برقراری انواع اتصالات را در سریع ترین زمان ممکن، عملی می سازد.